PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK NEDİR ?

Psikolojik Sağlamlık Nedir?

Psikolojik Sağlamlığı Yüksek Olan Bireylerin Belirgin Özellikleri Nelerdir?

Psikolojik Sağlamlığı Artırma Yolları Nelerdir?

Çocuklarda Psikolojik Sağlamlık Nasıl Geliştirilir? vb. Soruların Cevapları İçin İçeriği İnceleyebilirsiniz.

Psikolojik Sağlamlık Nedir?

Psikolojik dayanıklılık "değişen durumlara tepki göstermede esneklik ve olumsuz duygusal deneyimlerden çıkıp kendini toparlamak" (Tugade, 2004) olarak tanımlanmış çok boyutlu bir kavram. Başka bir deyişle;

Kişilerin hiçbir zor durumla karşılaşmadığı ya da tecrübe etmediği bir durum olmaktan ziyade, kişinin karşılaştığı stresli yaşam olaylarına karşı iyi bir şekilde uyum sağlama sürecini 'psikolojik sağlamlık' olarak adlandırabiliriz.

27-04-2021

Psikolojik Sağlamlığı Yüksek Olan Bireylerin Belirgin Özellikleri Nelerdir?

• İyimser, dışadönük ve yeni yaşantılara açıktırlar.

• Kendine güvenleri yüksektir.

• Yüksek öz-saygı, öz yeterlilik ve kendine kabul vardır.

• Etkili iletişim becerilerine sahiptirler.

• Stresli ve travmatik olaylarla mantıklı bir şekilde mücadele ederler.

• Yeni durumlara çabucak adapte olabilirler.

• Arkadaşlıklar geliştirmede yeteneklidirler.

•Sorun çözmede beceriklidirler.

•Mizah anlayışları yüksektir.

Psikolojik Sağlamlığı Artırma Yolları Nelerdir?

Kontrol odağı geliştirmek: Hayatınızın kontrolünün sizde olduğuna inanmalısınız, değişimi kendinizle başlatabilirsiniz.

İyi bir özgüven duygusu geliştirmek: Değerli olduğunuzu ve iyiye layık olduğunuzu kendinize hatırlatabilirsiniz.

İyimserlik ve umut geliştirmek: Hayata dâhil olabilir ve getirdiği zorlukları iyimser yollarla çözmeye çalışabilirsiniz.

Minnettarlık ve takdir geliştirmek: Sahip olduklarınızı takdir edebilir ve düzenli olarak gündelik hayatınızda minnettarlık uygulayabilirsiniz.

Esnek ve uyarlanabilir bir bakış açısı geliştirmek: Düşüncelerinizi katı veya değişmez olmaktan koruyun. Farklı durumlara karşı öncelikle sakin kalmaya çalışabilirsiniz.

Olumlu, iyimser bakış açısı tarzı geliştirmek: Bardağı yarı boş yerine yarı dolu olarak görmeyi tercih edebilirsiniz.

Zihinsel Çeviklik: Durumlara farklı perspektiflerden bakmak adına hayatınızdaki diğer kişilerin görüşlerini dikkate alabilirsiniz.

Bu özelliklerden herhangi birini geliştirmek, dayanıklılığı artırmak için harika bir yoldur ve birkaçını gerçekleştirmek psikolojik sağlamlığınızı artıracaktır.

27-04-2021

Çocuklarda Psikolojik Sağlamlık Nasıl Geliştirilir?

• Sevgi ve saygıya dayalı sıcak ilişkiler kurmak, güvende olduklarını hissettirmek, hem fiziksel hem de hayal güçlerini geliştirecek oyun ortamları oluşturmak, sosyal becerilerini geliştirecek ortamlar oluşturulmak faydalı olacaktır.
  • Duygu ve düşüncelerini dinlemek, empatik bir bakış açısıyla yaklaşmak çocuklarda da empatik bir bakış açısı kazandırmak açısından önemlidir.
  • Ekran başında geçirilen sürenin azaltılması, aile ile geçirilen nitelikli zamanın artırılması, birlikte kitap okuma, parka gitme, ev işlerini yapma vb. psikolojik sağlamlığın geliştirilmesinde önemlidir. Çocukların kaygı ya da stres hissettikleri anlarda kendilerini nasıl rahatlatmaları gerektiği ile ilgili yardımcı olup, onlara gevşeme egzersizi yaptırılabilir.
  • Çocuklara erişmek istedikleri bir hedef koymalarına yardımcı olmak, hayatlarına anlam katmaları için yararlı olacaktır.
  • Çocuklara kendilerini iyi hissetmediklerinde başvuracakları 'iyi hissetme durakları'nın neler olduğunu keşfetmelerinde yardımcı olunmalıdır. Örneğin, iyi yaptıkları yapmaktan keyif aldıkları hobiler geliştirmek, kendileri ile gurur duymalarını sağlamak psikolojik sağlamlık açısından destekleyici olacaktır.
  • Çocuklar için belirsizliğin olmaması, belli bir düzen dahilinde hayatın akışının sürmesi, kaygı ve korkularının azalmasını sağlar. Bu sebeple çocuklara günlük rutinler oluşturulmalı ve bu rutinlere uyulmalıdır.

27-04-2021

Dünyayı kontrol edemeyiz. Sadece (zaman zaman) dünyaya karşı kendi tepkilerimizi kontrol edebiliriz. Mutluluk büyük ölçüde bir seçimdir, bir hak ya da yetki değil.

#Okul Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimizin hazırladığı

PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK EL KİTABI'nı incelemek için tıklayınız.

#Okul ve okul öncesi eğitim alanında öğrenciler, öğretmenler ve aileler için

Milli Eğitim Bakanlığı  Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel müdürlüğü

işbirliği ile psikolojik sağlamlığı arttıracak şekilde geliştirilmiş

PSİKOSOSYAL DİJİTAL DESTEK ETKİNLİK PROGRAMLARIna ulaşmak için tıklayınız.

PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK DUYGULARLA BAŞA ÇIKMA BECERİLERİ sunu ve etkinliklere ulaşmak için tıklayınız.

PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK AİLELER İÇİN BİLGİLENDİRME REHBERİ'ne ulaşmak için tıklayınız.

PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK ÖĞRETMENLER İÇİN BİLGİLENDİRME REHBERİ'ne ulaşmak için tıklayınız.

Kaynak: MEBRAM