MESLEK SEÇİMİNDE YETENEKLER, İLGİ VE MESLEKİ DEĞER

YETENEK, İLGİ VE MESLEKİ DEĞER NEDİR?

MESLEKİ GELİŞİM SÜRECİNDE VE BİR MESLEĞE YÖNELMEDE AİLE NEDEN ÖNEMLİDİR?

MESLEK SEÇİMİNDE ANNE BABALARA DÜŞEN GÖREVLER NELERDİR? VB. TÜM SORULARIN CEVAPLARI İÇİN İÇERİĞİ İNCELEYEBİLİRSİNİZ.

 


MESLEK SEÇİMİNDE

YETENEKLER, İLGİ VE MESLEKİ DEĞER

         Belli bir eğitim ile kazanılan, sistemli bilgi ve becerilere dayalı, insanlara yararlı mal üretmek, hizmet vermek ve karşılığında para kazanmak için yapılan, kuralları belirlenmiş işe meslek denir. Meslek seçiminin sağlıklı bir şekilde yapılması hayatımızın akışını değiştirecek; hayatımızı şekillendirecek sonuçları doğuracak olmasından ötürü oldukça önemlidir.

        Meslek, hayatımıza ilişkin bir çerçeve oluşturur. Sahip olunacak meslekle zamanımızı nasıl geçireceğimiz; çalışmaya ne kadar zaman harcayacağımız, özel yaşamımıza ne kadar zaman ayırabileceğimiz gibi yaşamımızla ilgili büyük önem arz eden durumlar netleşir.

        Özetle meslek seçimi aynı zamanda hayatımızın biçimini de seçmek olarak değerlendirilebilir.

        Yetenek, bir kimsenin bir şeyi öğrenme ve yapabilme gücüne denir. Yeteneklerimiz, anne-babamızdan genetik olarak bize aktarılan; doğuştan sahip olduğumuz özelliklerimizdir. Yeteneklerimiz kalıtsal özellikler taşımalarının yanında çevresel koşulların etkisiyle ve eğitimle geliştirilebilen yapıdadırlar. 'NELERİ YAPABİLİRİM? & NELERİ YAPMAKTA İYİYİM?' soruları, yetenekli olunan alanların anlaşılabilmesi, keşfedilebilmesi için sorulabilir.

10-06-202110-06-202110-06-2021       İlgi, bireyin bir faaliyetten hoşlanma ve zevk alma; faaliyeti sevip - sevmeme; derecesidir. Birçok faaliyet arasından belirli birkaç faaliyeti sıklıkla tercih ediyorsak bu aktiviteler ve faaliyetlere ilgi duyuyoruz demektir. 'NELERİ YAPMAKTAN HOŞLANIRIM? & NELERİ SIKLIKLA YAPARIM? soruları, ilgi duyulan alanların anlaşılabilmesi, keşfedilebilmesi için sorulabilir. 10-06-2021

      Değerler, ulaşmak istediğimiz hedeflere atfettiğimiz önemi ifade eder. Bir mesleği bizim için değerli kılan özelliklere ise meslek değerleri denir. Başka bir ifadeyle meslek değerleri; bir mesleğe girme sonucunda o mesleğin getirilerinden elde edilen doyumdur. MESLEKTEN BEKLENTİLERİM NELER? & MESLEĞİN GETİRİLERİ NELER? soruları, meslek değerlerinin anlaşılabilmesi ve keşfedilebilmesi için sorulabilir.10-06-2021





 

MESLEK SEÇİMİ SÜRECİNDE AİLENİN ROLÜ

Anne baba olarak geleceğe yönelik en değerli yatırımlarımız çocuklarımızdır. Çok sevdiğimiz çocuklarımız için her şeyin en iyisini en güzelini isteriz.

Bu istekle daha çocuklarımız doğmadan onlarla ilgili önemli kararlar alırız ve büyüyünce hangi mesleği seçeceğine ilişkin hayaller kurarız. 

Bu yazı; çocuğunuzun kendini tanıyıp kendine uygun mesleği seçerek mutlu, üretken ve başarılı bir hayat sürmesi için, size ve çocuklarınıza yol gösterecektir.

 

MESLEKİ GELİŞİM SÜRECİNDE VE BİR MESLEĞE YÖNELMEDE AİLE NEDEN ÖNEMLİDİR?

Çünkü anne ve babalar:

► Gözlemleri ve görüşleri ile çocuklarının bir mesleği seçmelerini kolaylaştırıcı ve destekleyicidir.

► Aile içinde verdikleri mesajlarla çocuklarının meslekleri keşfetmelerine ve tanımalarına yardımcı olurlar.

► Çocuklarının ilgi, yetenek ve mesleki değerleri ile meslekler arasındaki ilişkileri anlamalarında önemli bir rol oynarlar.

►Çocuklarının özelliklerine uygun eğitim-öğretim ortamını hazırlamada önemli rol oynarlar.

►Bir işte çalışmanın gereği ve öneminin farkına varmalarını sağlamak için çocuklarına model olurlar.

►Çocuk ve gençlerin mesleklere, eğitim-iş hayatı ve çalışmaya ilişkin olumlu ya da olumsuz tutum geliştirmelerine yol açarlar.

 

SİZİN İSTEDİĞİNİZ GELECEK ÇOCUĞUNUZUN İSTEDİĞİ GELECEK Mİ?

•Ana babalar bazen "çocuklarının iyiliği ve mutluluğu için kendi hayallerini çocuklarının gerçekleştirmesini isteyebilirler. Sık sık duyduğumuz "ben .... olamadım, çocuğum olsun" düşüncesi,yeterli potansiyeli olmayan bir çocuk için mutsuzluk kaynağı olabilir.

•Çocuklarınızın geleceğe ilişkin planlarını dikkate alın.

•Yapamayacakları ve hiç ilgilenmedikleri konulardaonları zorlamayın. Örneğin; matematik ve fenderslerinde başarılı olamayan bir çocuğun mühendis veya doktor olması konusunda zorlanmaması gerektiği gibi.

ANNE BABALARIN GÖREVLERİ

•Çocuğumuz yaz tatilinde çalışmak istiyorsa onu yüreklendirmeli ve olanak yaratmalısınız.

•Kendini gerçekleştirebileceği, mutlu ve başarılı olabileceği bir mesleği seçebilmesi için fırsat vermelisiniz.

•Mesleğin seçilmesi sorumluluğunu çocuğunuza bırakmalı, neyin iyi olduğuna kendiniz karar vermemelisiniz.

•Kendi geleceği için çaba harcamasına ve uygun alanı keşfetmesine fırsat tanımak.

•Deneyimlerinizi, çocuklarınızın önlerindeki engelleri kaldırarak, bilgiye ulaşma yollarını göstermede kullanmalısınız.

•Çocuğunuzun zayıf olduğu yönleri yerine, güçlü olduğu yönlerini vurgulamaya çalışmalısınız.

•Zorlanan çocuk kendini kanıtlama çabası içine girecek ve yapabileceklerini göz ardı ederek kendisi için ulaşılması zor hedefler koyacaktır. Önemli olan çocuğun neler yapabileceğini belirleyip ondan o ölçüde başarı beklemektir.

•Çocuğunuzu kendine güvenen, başarılı ve mutlu bir birey olarak yetiştirmek istiyorsanız onu karşılaştığı zorlukları aşması için desteklemelisiniz.

•Aileler seçenekleri görmesinde çocuklarına yardımcı olmalı ancak seçimi ve kararı çocuklarına bırakmalıdır. Ancak kararı çocuğa bırakmanın, karar anında çocuğu yalnız bırakmak olmadığı unutulmamalıdır.  Meslek seçimi konusunda yol gösterilebilir, fikrinizi söyleyebilirsiniz ama son kararı siz değil, çocuğunuz vermeli.

•ÇOCUĞUNUZA YAŞANTI ZENGİNLİĞİ KAZANDIRIN. Çocuğunuzla farklı ortamlarda (ev, oyun alanı, okul, sinema, alışveriş vb.) zaman geçirin, onun değişik etkinlikler yapmasını sağlayın.Böylece nelerden hoşlandığını, neyi daha rahat yapabildiğini ve hangi becerilere sahip olduğunu gözleyebilir, hayatında yeni ufuklar açmasına ve yenilikler katmasına yardımcı olabilirsiniz.

•Çocuğunuzu dinlerken, izlerken ve onunla sohbet ederken her bireyin birbirinden farklı olduğunu ve çocuğunuzun içinde bulunduğu gelişim döneminin özelliklerini de unutmamalısınız.

•TEŞVİK EDİCİ SÖZLERİ KULLANIN! Örneğin; Bu işi yapabileceğini biliyorum...Çaba gösterdikçe başarılı olduğunu görüyorum...Bu yaptıklarını takdir ediyorum...Kararına güveniyorum...Bu konuyu ayrıntılı düşündüğün belli oluyor...Eminim ki bu biçimde çalışmayı sürdürürsen başarılı olacaksın...

 

 

Sevdiğiniz bir işi meslek edinirseniz, hayatta bir gün dahi olsa çalışmış olmazsınız. (Konfiçyüs)

ÇOCUĞUNUZUN YÜZÜNÜ VE YÜREĞİNİ GÜLÜMSETECEK MESLEĞİ SEÇMESİNE YARDIMCI OLMANIZ DİLEĞİYLE.


MESLEK SEÇİMİNDE İLGİ YETENEK VE MESLEKİ DEĞER KONULU ÖĞRENCİ BROŞÜRÜ

 11-06-202111-06-2021

MESLEK SEÇİMİNDE İLGİ YETENEK VE MESLEKİ DEĞER KONULU VELİ BROŞÜRÜ

11-06-202111-06-2021 

MESLEK SEÇİMİNDE İLGİ YETENEK VE MESLEKİ DEĞER KONULU ÖĞRETMEN BROŞÜRÜ

11-06-2021

11-06-2021



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 20  kişi beğendi